VAD ÄR NORRA CYPERN?
Cypern är den tredje största ön i Medelhavet, ligger söder om Turkiet. Mindre än Sicilien eller Sardinien och större än Korsika eller Kreta. Cypern har en fascinerande historia och är av enorm strategisk betydelse – Cypern är en mötesplats för tre kontinenter: Europa, Mellanöstern och Afrika. Cypern har ungefär storleken av Wales.
cyprus-06
Cypern, en tidigare brittisk koloni fram till 1960, har delats upp i två separata stater sedan 1974 – Nord kallas TRNC (turkiska republiken på norra Cypern) och Republiken Cypern (grekcyprioter) är i den södra delen av ön. Denna uppdelning övervakades av FN efter delningen, men idag är det inget problem. En gräns som kallas “gröna linjen” går igenom Nicosia (Lefkosa), huvudstad i både södra och norra Cypern, som skiljer de två staterna. För närvarande finns det fem gränsövergångar, som erbjuder 24 timmars obegränsad tillgång för EU-medborgare att passera från norr till söder.

DE OLIKA REGIONERNA I NORRA CYPERN
Norra Cypern har fem olika regioner som erbjuder något för alla smaker och aktiviteter! Geografin varierar från höga berg till det platta inlandets slätter.

kyrenia-panoramic

KYRENIA OMRÅDET.
Kyrenia Old harbour. Den berömda hamnstaden Kyrenia (Girne) med sina kullerstensgator, vackra kaféer vatten-front och den superba venetianska borgen backas upp av dramatiska skogsklädda sluttningarna av Besparmak, eller Five Finger-bergen i norr. I närheten finns Bellapais Abbey med sin fantastiskt väl bevarade 14th Century Abbey och flera charmiga hantverksbutiker och kaféer är ett “måste-se” för besökare.

GÜZELYURT (MORPHOU) OMRÅDE.
Detta område är plattare och har mer jordbruk med sina berömda citrusodlingar i väst och vid foten av Troodosbergen som stiger upp bakom. Tillgång till södra Cypern och skidåkning är lätt härifrån. Området är en mycket orörd region, rik med arkeologiska platser (inklusive ruinerna av Soli och Vouni Palace) och den lokala kulturen.

KARPAZ HALVÖN.
Den helt orörda Karpaz regionen – en spektakulär finger-formad halvö i öst, har Iskele som sin viktigaste stad. Här kan besökare ta dagsturer till öns bästa stränder – kilometervis av orörda sanddyner. Vilda åsnor, hjordar av getter och andra vilda djur finns här.

FAMAGUSTA.
Det “friluftsmuseum” Famagusta (Gazimagusa) slott och dess tillhörande historiska platser på östra kusten har också angetts som en viktig plats av Världs Monument Fund. Det är omgivet av sandstränder.

NICOSIA (LEFKOSA).
är en fascinerande stad att utforska och den enda kvarvarande delade staden i världen – men gränsövergången ger obegränsade övergångar för alla EU-medborgare.

GEOGRAFISKA HÖJDPUNKTER
Geografin på norra Cypern kännetecknas av en unik blandning av stränder, slätter och berg. Den långa norra kusten backas upp av Besparmak (Five Finger) bergskedjan, vilket ger en fantastisk bakgrund med sina skogsklädda sluttningar och magnifika taggiga kalkstenstoppar, varav den högsta är Mount Selvili på 3357 fot. De lägre kullarna och låglandet har mer frodig grönska, sällsynta arter av fåglar och fjärilar, och en naturlig mångfald av blommor (inklusive inhemska orkidéer) som är oöverträffad i Medelhavet, med uppskattningsvis 19 endemiska växtarter. Sandiga stränder och klippiga vikar väntar på upptäckt längs kusten.
Till östra delen av ön, tappar Five Finger bergskedjan höjd när den sträcker sig längs den smala halvö som kallas Karpaz eller “Panhandle”, en spektakulär finger-format område av böljande kullar och orörda sandstränder som pekar mot Syrien. I södra delen av Five Finger bergens område ligger slätten Mesaoria och huvudstaden Nicosia (Lefkosa).

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.