Igår var den stora rubriker i både NT och Folkbladet om att Finspång hamnar i botten på listan över nystartade företag i Sverige, och det är både sant och tråkigt. Nu har Företagarna inget med nystartade av företag att göra, men vi försöker i vår strävan att få upp ögonen på dem som styr att det de senaste 20 åren har 4 av 5 jobb skapats i små företag. De har 1-50 anställda, och det är nära på 99% av alla företag i Sverige som är just små företag! Tänk om det var enklare att anställa för små företag!!

Det fick mig att titta lite på vad som händer just nu – vad gör man för att hjälpa 99% av alla företag i Sverige?

Till att börja med, så är vi inte ensamma om att förstå det – Arbetsförmedlingen inser det.
Arbetsförmedlingen på DN Debatt: “Vi skapar inte nya jobb och praktikplatser, det gör arbetsgivarna, inte minst småföretagen”
Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen, skriver på DN Debatt (19/2)om de utmaningar som Sverige och myndigheten står inför när det gäller att skapa arbete och sysselsättning till de många nyanlända.

Där lyfter han småföretagen som en mycket viktig komponent.

http://www.foretagarna.se/Opinion/Nyhetsarkiv/2016/februari/arbetsformedlingen-jobb-till-nyanlanda/

 

Till och med Mikael Damberg, på Företagarnas Årsmöte 2015, sa att vi på Företagarna är blygsamma när vi säger att bara 4 av 5 jobb skapas av småföretag. Det är snarare 9 av 10.

http://www.foretagarna.se/Opinion/Nyhetsarkiv/2015/maj/wiberg-bra-av-spendrup/

 

Men, när man sedan tittar igenom nyhetsflödet, så hittar man mest kritik från Svenskt Näringsliv, LRF och naturligtvis Företagarna och här följer ett axplock av nyheter som inte direkt hjälper 9 av 10 företag att växa!

Krångligare regler
Allt fler företagare tycker att lagar och regler som gäller för företag blivit krångligare det senaste året. Något som hindrar företagens tillväxt, visar ny undersökning från Näringslivets regelnämnd. Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg intervjuades på ämnet i P1 Morgon 25/2.
– Småföretagare upplever regelbördan som väldigt betungande. Regler är väldigt betydelsefulla för ett framgångsrikt företag men samtidigt medför reglerna kostnader, tid och pengar, att administrera. Både direkta, i form av tillsynsavgifter, och indirekta som kanske är betydligt större för samhället som helhet, som att man inte vågar anställa eller expandera. Det är ett väldigt stort hinder för tillväxten, sade Daniel Wiberg i intervjun.

http://www.foretagarna.se/Opinion/Nyhetsarkiv/2016/februari/krangligare-regler-for-egenforetagare/


Ökade krav på bankerna, försvårar för finansiering

Finansinspektionen (FI) vill höja kraven på bankerna för att få bort de brister de ser idag med framförallt företagsutlåning.
Förändringarna görs  i ett försök att åtgärda de brister FI har sett i bankernas interna modeller, så att de blir robusta och kan kapitaltäcka de förluster som kan uppstå i företagsutlåning, uppger Uldis Cerps, avdelningschef på FI till Svenska Dagbladet.
–  Det är där vi ser de största problemen, säger Uldis Cerps.
Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg intervjuas i samma artikel och varnar för att förslaget kan slå hårt mot företagens möjlighet att låna.
– Vi anser att detta är beklagligt att man inför ytterligare kapitalkrav som kommer att slå mot företagsutlåningen. Det är just företag i tjänstesektorerna, i branscher som växer bra, som idag har störst svårigheter att få  finansiering. Och detta riskerar ju att slå extra hårt mot dem, säger Daniel Wiberg till SvD.

http://www.foretagarna.se/Opinion/Nyhetsarkiv/2016/mars/foretagarna-kritiska-mot-nya-fi-regler/

 

Slopat avdrag för representation en direkt skattehöjning för småföretagare
“Det är genom relationsskapande som småföretagare får in affärer” säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Regeringen föreslår att det inte längre ska vara tillåtet att göra avdrag på inkomstskatten för luncher och middagar. Dessutom vill man höja avdragsrätten för moms till 300 kronor per person och tillfälle.
Detta kommer bli problematiskt för många småföretagare, menar Företagarna.
http://www.foretagarna.se/Opinion/Nyhetsarkiv/2016/mars/kritik-mot-skattehojning/

 

Försämrat RUT & ROT-avdrag
Regeringens försämring av RUT- och ROT-avdraget från årsskiftet visar sig nu få den effekt som Företagarna varnat för. Precis som befarat minskar antalet företag som utför RUT- och ROT-tjänster markant.
http://www.foretagarna.se/Opinion/Nyhetsarkiv/2016/mars/antal-rut–och-rot-foretag-minskar-rejalt/

 

Regeringens upphandlingsförslag missgynnar småföretag
Ett enkelt och tydligt regelverk är det svenska företag behöver. Inte mer krångel, skriver Moderaternas Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenergard på DI Debatt. Företagarna välkomnar utspelet.

På DI Debatt den 3/3 lyfter skribenterna problematiken med förslaget från civilminister Ardalan Shekarabi, som innebär förändringar i kraven för offentlig upphandling.
Företagarna har länge kritiserat förslaget för att i praktiken förhindra många småföretag att delta i offentliga upphandlingar och nu stämmer alltså Moderaterna in i vår kritik. Något Företagarna förstås välkomnar.
“Det är i småföretagen som jobben växer fram och det är företagarna som är den svenska tillväxtens verkliga hjältar. Därför är det så allvarligt att regeringens politik försvårar för små och medelstora företag.”

http://www.foretagarna.se/Opinion/Nyhetsarkiv/2016/mars/regeringen-missgynnar-smaforetag/

 

 

Företagarna försöker dock att driva debatt och enskilda frågor och med faktapresentationer “utbilda” dem som styr hur det är att driva ett småföretag, för att vi skall få ett bättre företagarklimat, för att vi skall kunna, våga och vilja anställa fler!

Läs om viktiga frågor för Företagarnas opinionsarbete 2016:

Vi arbetar hårt för att sänka trösklarna för att anställa samt minska byråkratin så att fler entreprenörer kan fokusera på att förverkliga sina drömmar istället för att lägga tid på pappersarbete.

Här är de viktigaste frågorna som vi prioriterar och vad vi åstadkommit på senare tid:
http://www.foretagarna.se/Opinion/fragor-vi-driver/

 

 

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.