Härom dagen så hörde jag det igen, någon som sa: “Om du äter en varierad och nyttig kost, så får du i dig alla vitaminer och mineraler din kropp behöver!”
Jag letade lite för att se om det finns någon som kan ge mig ett svar på vad det innebär – vad behöver jag äta för att det skall klassas som varierad och hälsosam, och som säkerställer att jag får i mig alla vitaminer och mineraler och antioxidanter min kropp behöver för att må riktigt bra och för att undvika att bli sjuk i möjligaste mån? Hittade inte direkt något, men så här skriver Lantmännen på sin sida:
Alla livsmedel bidrar med något, men det finns inget livsmedel som ger alla näringsämnen. Därför är det viktigt att du äter varierat!
Olika livsmedel bidrar med olika vitaminer och mineralämnen som alla är livsnödvändiga. De ser till att mat omsätts till energi och hjälper dessutom till att hålla oss friska. 
Vitaminer motverkar infektioner och behövs bland annat för att blodet skall kunna koagulera. Mineralämnen stärker skelett och tänder. De transporterar också syre i blodet. Antioxidanter skyddar våra celler mot fria radikaler. Kroppen behöver med andra ord vitaminer, mineraler och antioxidanter varje dag! 
Äter du tillräckligt mycket och varierar din kost, får du automatiskt i dig allt som krävs för att kroppen skall fungera.
Många vegetabiliska livsmedel är fulla av vitaminer och mineralämnen. Frukt och grönsaker ger till exempel C-vitamin och spannmålsprodukter och grönsaker innehåller till exempel B-vitaminer och järn.
A-, D-, E-, K-vitaminer är fettlösliga och kan lagras i kroppen. B- och C-vitaminer är däremot vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen, därför bör du tillföra dessa varje dag.
Jo, jag vet, men jag har hört att man behöver olika färger av frukter och grönsaker, och ärligt talat, äter du det varje dag? Känner du någon som gör det? Vet du att det dyraste vi kan handla är just frukt och grönsaker!
Ok, så hur skall man göra då – för att få i sig allt man behöver? Jag är glad att jag hittade ett sätt…det är så skönt att slippa vara förkyld, bland alla som går omkring och hostar, snörvlar och nyser…. =)

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.