Har du någon gång berättat om dina drömmar för någon eller gett ett förslag till lösning på ett problem bara för att mötas av kommentaren ”Var lite realistisk!”? Skulle tro att det har hänt de flesta vid mer än ett tillfälle. Märk väl att den kommentaren aldrig antyder att du borde tro på något större. Nej, det som den som säger det i all välmening vill säga är att du ska tona ner dig lite så att du slipper bli besviken.

Det som de verkar glömma är att dagens realistiska tankar var gårdagens orealistiska förhoppningar. Inom idrotten har det alltid funnits drömgränser som anses fullkomligt omöjliga att slå. Allt från Michael Johnsons 19.32 på 200 meter till Bob Beamons 8.90 i längd i Mexico city. Men varje gång vi säger att det inte går att göra något bättre så är det ändå någon som gör det.

Samma är det inom varje område. En gång i tiden sågs skrivmaskinen som en fantastisk uppfinning. Sedan datorernas intåg är det väl ingen som använder en utom kanske av nostalgiska skäl. Att ha en telefon som du kan ringa med nästan varifrån som helst hade för inte länge sedan känts som ren science fiction och väldigt långt från realistiskt.

Att den processen snarare accelererar än saktar ner visar en intressant studie jag läste om alldeles nyligen. Där hade forskare beräknat att 65% av de ungdomar som går på gymnasiet idag kommer att bli anställda i en yrkesposition som inte ens är uppfunnen än. Fundera på det lite. Det innebär att inom 10-15 år så kommer det ha kommit fram nya Microsoft och Apple företag som vi har lika lite koll på vad de kommer att göra som de på nittiotalet hade på begrepp som app-utvecklare eller ”social media manager”.

Faktum är att historien är en enda lång studie av förlegade idéer. Man kanske därmed till och med kan gå så långt som att säga att realism är en fiende till det nya. För om vi ska vara ärliga så skulle egentligen ordet realistisk kunna bytas ut mot ”smygpessimist”. Det representerar fördomar och svårigheter att se bortom vad som redan finns. Oförmåga att optimistiskt ta sig an framtiden. För nog är det väldigt sällan som någon säger ”Var lite realistisk – det är klart det kommer att gå”.

Bara tanken på alla jobb, uppfinningar och annat som inte ens är uppfunna än gör i varje fall mig fascinerad av framtidens möjligheter. Hoppas att det gör det samma för dig. Att du börjar fundera på allt som inte längre är omöjligt när du ser att det enda som stoppar oss från att passionerat delta i att sätta personliga rekord är våra ”realistiska tankar” om vad som inte går att göra.

Orealistiska mål är överraskande, riskabla och livsbejakande. Realistiska mål är i jämförelse förväntade, tråkiga och enkla att nå. Vill därför inbjuda dig denna vecka att vara lite orealistisk, följa ditt hjärta och fundera på vilka omöjligheter du vill ha i ditt liv. Att helt enkelt anta lite av attityden hos den goda drottningen i Alice i Underlandet som sa: Ibland så tänkte jag ut så många som sex omöjliga saker innan frukost…

 

Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund “Veckans Anders” www.lifevision.se

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.