Det sägs att man inte ska bedöma hunden efter håren, men jag skulle tro att vi alla har gjort det någon gång. Gjorde själv det misstaget senast på planet över från Miami där min fru hamnade jämte en man som inte kan beskrivas som något annat en själva sinnebilden av en motorcykelknutte. Ni vet, stor och lite olja i håret, allt för urringat linne, tatueringar och en halskedja som skulle ge vem som helst gamnacke.

Dessutom ett par jeans med fler hål än en golfbana. Nu väntade vi bara på att beställningarna av öl och whiskey skulle börja. Men så fort som planet var uppe på marschhöjd och kaptenen stängt av bältesskyltarna reste han på sig och gick till toaletten. Han hade alltså grundat innan resan fick man som amatördetektiv för sig.

Så ni kan tänka er vår förvåning när han kom tillbaka välkammad, i en välstruken skjorta med Aston Martin Emblem, snygga glasögon och stoppade ner den gamla stassen i en Louis Vuitton väska modell exklusivare. Plötsligt såg han ut som han precis hade lämnat styrelsemötet på ett större företag. Hade vi inte sett det kunde man ha svurit på att det var två helt olika personer.

640x330-secret-millionaire

Förutom att man än en gång fick krypa till korset och inse att man inte är så fördomsfri som man gärna vill tro, så fick det mig att fundera på hur mycket vi människor egentligen kan förändra oss. Är det inte bara vad vi ser som vi har fördomar om? Om du får veta någons förflutna och det inte går ihop med dagens version skulle det förändra hur du såg på dem?

För många har idén att vi människor inte kan förändra oss på något större eller djupare vis. Om någon har suttit inne så har de definitivt svårare att få jobb då de flesta anser att de är kriminella ”innerst inne”. Det gäller annat också vilket märks på kommentarer som ”hon var lat redan som liten, så det är inte konstigt att det inte blev gjort” eller rättfärdigandet av otrohet med orden ”han har alltid varit fåfäng och svag för smicker”.

Den senaste forskningen visar dock att vi nog ska ta dessa fördomar med en nypa salt innan vi bestämmer oss. För vi kan faktiskt gå från knutte till affärsman, vänsterradikal till kapitalist, cynisk till spirituell och vice versa. Faktum är att vårt sätt att vara inte alls är så satt i sten som man tidigare trott. Innan trodde man att våra mönster blev fastlagd i i barndomen, sedan vid 21 års ålder och nu visar det sig att neuroplasticitet (hjärnans förmåga till förändring) förekommer under hela livstiden.

I samma ögonblick som vi gör andra val om vilka av alla våra tankar vi tar på allvar och hur dessa val påverkar våra känslor omstrukturerar hjärnan sig i linje med den nya förståelsen. Helt ny aktivitet och kopplingar mellan neuronerna sker och det görs på oerhört mycket kortare tid än man tidigare trott. Faktum är att det kan ske snabbare än ett klädbyte på en flygplanstoalett.

Härav kommentarer som ”efter det ögonblicket har jag inte kunnat se på henne på samma sätt igen” eller ”han är verkligen som förbytt sedan hjärtattacken”, vilka alla beskriver detta förlopp. När dessa förändringar sker är de förknippade med en ökad och mer balanserad förmåga till empati, snabbare återhämtning och en minskad negativitet i allmänhet. Senaste studierna visar att det dessutom att det är lättare att gå i riktning mot detta än vi trott var möjligt.

För de flesta tror nog när det kommer till kritan att förändringar handlar om att jobba på att ändra sig när det istället verkar som om att det räcker att förstå hur det ligger till. Genom att acceptera hur vi faktiskt är, snarare än att jobba på hur vi vill vara eller tror att vi borde vara, så ändrar vi oss paradoxalt nog automatiskt och snabbare. Förändring är helt enklare och naturligare för oss än vad vi tidigare trott. Hoppas att den här insikten gör dig lika hoppfull som den gör mig.

 

(Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund “Veckans Anders” www.lifevision.se…du kan själv beställa hans nyhetsbrev där.) 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.