Föreställ dig att du hittar en dammig bok i en gammal kista.

Du blåser försiktigt bort dammet och ser att boken heter Boken om mitt liv. Skriven av dig, om dig. Om livet fram tills idag.

Om man skulle öppna den boken och läsa, handlar den då om hopsasteg eller om ett besviket sparkande på sten?

Beskriver den en tillvaro i en bur? Kanske en förgylld bur, men likafullt en bur, eller om en människa som andats fritt? Är det en spännande livsresa fylld med bilder från alla äventyr, eller om den säkra vägen, om hängslen och livrem? Handlar den om någon som har levt eller som haft fullt upp med att överleva?

Har den en övervikt åt dur eller moll? Är det en historia likt den om Prins Hamlet och hans oförmåga att bestämma sig, eller liknar den mer Kung Lear i hans överilade agerande? Vilka är de insikter läsaren kommer att få?

Året närmar sig sitt slut. Det börjar bli dags att summera, reflektera och ta avstamp. Det här är årskrönikornas tid, listornas tid, backspegelns tid.

Använd det förflutna som en läromästare, inte en förening, för att citera Jim Rohn. Du behöver inte klaga på omständigheterna. Det är att klaga på allt du har just nu. Old habits die hard, säger man. Var inte för hård mot dig själv. Investera istället dina erfarenheter in i det nya året.

Även när du haft ett tufft år, räkna alltid de lyckliga stunderna först.

Det här är även framrutans tid. Ett nytt kapitel ska skrivas. Tomma sidor i den där boken som nu ska fyllas med innehåll. Vad vill du att det ska stå där? Det är svårt att göra mål om man inte har något.

Ställ dig själv frågan:

Vad är det jag inte gör nu som skulle vara lätt att göra?

Svaret på den där frågan kan om ett år vara skillnaden mellan att förklara och att fira. Om du kan och du borde och sedan också gör, då är det stor chans att 2013 kommer att gå i firandets tecken. Det är du värd.

Varmt lycka till med att göra nästa år till det bästa kapitlet i din bok! Kom ihåg: det är du som håller i pennan.

Källa:
Olof Röhlander, www.upphopp.se

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.