Igår hade jag förmånen att få lyssna på Charlie Söderberg från balansekonomi. (Ni vet, han från Plus och tidigare Lyxfällan).

IMG_1111

Han pratade om privatekonomi och rikedom, ett ganska vanligt ämne, som rör många av alla svenskar, eller hur.

Rikedom, däremot…är det väldigt få som uppnår, så det är väl mest det som jag tänkte ta upp här och nu. Rikedom – ett ganska “laddat” ord för de flesta, men Charlie berättade att rikedom handlar om 3 olika grundpelare:

  1. Fysisk
  2. Inre
  3. Ekonomisk

Den fysiska handlar om saker som ditt hus, din bil, din kropp och andra saker som du har i ditt liv….Inre rikedom är mer den mentala, känslan som du har – om du mår bra eller dåligt. Slutligen så det som de flesta tänker på – den ekonomiska – pengar och tillgångar….

Det Charlie vill poängtera är att för att verkligen känna sig rik, så måste alla dessa 3 pelare/delar vara på plats. Den som har obegränsat med pengar men ändå inte mår bra – känner sig inte rik. Den som är vältränad och har ett inre mentalt lugn och mår fantastiskt, men utan en sekin på kontot – är heller inte rik.

Faktum är ju att den som är sjuk, har bara en enda önska, och det är att bli frisk!

Så, alla 3 är väsentliga för rikedom, och konsten att skapa rikedom – ligger i att kunna höja nivån på alla 3 pelare samtidigt – hur gör man det?

 

Först och främst så måste man ha viljan att förändra något, för är man inte där man är idag, så beror det på de val man gjort hittills i livet, och Charlie hade 2 citat som fastnade ordentligt. Håll i dig nu, för detta är ganska hårda ord:

“Att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat, är det först tecknet på en idiot” – Albert Einstein

“De flesta människor går bara upp på morgonen för att de inte har dött under natten”

Faktum är att de flesta gör samma sak om och om igen – och så låter man miss Fortuna ta hand om livet, man hoppas på en spelvinst, ett arv eller något annat osannolikt skall ta hand om förändringen. Det Charlie vill visa på är att det inte är så stora förändringar som krävs, för att det skall bli stor skillnad om några år….

Det finns 3 olika flöden i ekonomin:

  1. Tillfälliga flöden – pengar kommer in och försvinner lika snabbt (Nudelekonomi, liknande studenter främst har)
  2. Stressad ekonomi – där allt man tjänar försvinner ned i ett slukhål för att täcka skulder och fasta utgifter, oavsett hur stor inkomst man har så är det inget kvar i slutet av månaden. Pengarna “pumpar” ut!
  3. Generativ ekonomi – man investerar i tillgångar som ger pengar tillbaka, och återinvesterar i nya tillgångar.

Mycket informativ och inspirerande föreläsning, där man fick spärra upp ögonen ibland för den information man fick om hur staten planerar att sätta oss i mer och mer skuld, för att själva få mer pengar in till statskassan, samtidigt som man fick en hel del goda skratt!

Tack charlie för en väl genomförd timme!

 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.