Borde vi ta ett multivitamin/ mineral tillskott eller inte?

Ja, det beslutet är helt upp till oss själva och enligt hälsomyndigheterna så får man inte lov att komma med påstående om att en balanserad kost inte skulle bidra med all den näring som kroppen behöver.
Men det kan inte bli förbisett att vårt intag av makronäringsämnena kolhydrater, protein och fett samt mikronäringsämnena vitaminer, mineraler etc. är kroppens byggstenar och vi behöver tillräckliga mängder för att må bra och fungera optimalt.

Här följer några intressanta studier.

Multivitamin/ mineraltillskott bidrar till immunförsvaret

En 1-årig dubbelblindstudie (1) visar att immunfunktionen hos äldre visade tydlig förbättring vid intag av multivitamin/ mineraltillskott, medans placebogruppen som inte intog kosttillskott fick sämre immunfunktion. Slutsatsen i studien var att multivitamin/ mineraltillskott kan spela en betydande roll i behållande av normalt immunförsvar hos äldre.

En studie (2) som pågick under ett år visar att regelbundet intag av multivitamin-mineraltillskott skyddar mot infektioner. 43 % av de amerikaner som intog multivitamin-mineraltillskott fick under året infektioner och 73 % av gruppen som tog placebo fick infektioner. 57 % av dem som intog placebo fick stanna hemma från jobbet, medans 21 % av dem som tog tillskott fick stanna hemma från jobbet.

Mer harmoniska och intelligentare barn

När Elisabeth Cagan blev ansvarig för New York Citys skolmatsedel genomförde hon ett massexperiment på över 600.000 barn (3). Successivt bytes skräpmat ut mot näringsrik hälsosam kost under ett trefasprogram som pågick 1979-1983. Resultatet var häpnadsväckande.
Betygen och idrottsprestationerna förbättrades och mobbning och kriminellt beteende minskade.

Flera studier i England och USA har även fastställt att ett multivitamin-mineraltillskott leder till en dramatisk höjning av IQ hos skolbarn.

Forskare vid det prestigefyllda forskningsinstitutet Massachusetts Institute for Technology kom fram till slutsatsen att mindre intag av raffinerad kost leder till högre intelligens. I en studie (4) fann de att ju mer raffinerad kost barnen åt desto lägre var deras IQ. Skillnaden i IQ hos barn som åt en hälsosam kost var hela 25 poäng högre än hos barn som åt mycket sötsaker, vitt bröd och söta frukostflingor.

En studie med 615 skolbarn i Kalifornien (5) visade att av de barn som intog ett multivitamin-mineraltillskott innehållande 100-200 procent högre halter än RDI, uppvisade 45 % av barnen en IQ-ökning på 15 IQ-poäng, jämfört med placebogruppen som endast hade en ökning på 4,4 poäng.

Att vårt näringsintag påverkar vår hälsa och välbefinnande råder det ingen tvekan om, men det är inte det ända som spelar roll. Sjukdomar och tillstånd uppstår inte enbart på brist på näringsämnen, utan det finns många faktorer som påverkar hur vi mår. Livsstil, stress, relationer, miljön, livsfilosofi och motionsvanor osv. Vårt fysiska påverkar vårt psykiska och vice versa.

När vi är balans i både hjärna, kropp och själ har våra organ och system förutsättningarna att fungera som de ska och vi kan uppnå optimal hälsa.

Att välja kosttillskott

När det kommer till kosttillskott och hälsoprodukter så kan kvalitén och upptagningsförmågan variera. Faktorer som påverkar kvalitén är till exempel; vilka råvaror som används, tillverkningsmetod, och om kosttillskottet är av en lättupptaglig form för kroppen. Det gäller att det är helt naturliga produkter, gärna flytande och är naturligtvis komplett. Sedan är faktiskt inte vitaminer och mineraler det absolut viktigaste, utan det är att det innehåller antioxidanter! Det är antioxidanterna som är dina viktigaste “krigare” mot inflammationer.

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR 

(1)	Pike, J, Chandra, RK. ”Effekt av vitamin and trance Element suplementation on immune indices in healthy elderly, ”Int J Vitam Nutr Res. 1995;65(2);117-21 

(2)	Barringer,TA., Kirk, JK., Santaniello, AC., Foley, KL., Michielutte, R. ”Effekt of a multivitamin and mineral supplement of infection and quality of life: A randomized, double-blind placebo controlled trial” Ann Intern Med. 2003 Mar 4;138(5):365-71 

(3)	Hodgkinson, Neville. ”Vitamins the key to youngsters ’IQ”. The Sunday express 17 februari, 1991. 

(4)	Holford, Patrik. Optimum Nutrition. ION press 1992. 

(5) Holford, Patrik. Optimum Nutrition. ION press 1992.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.